Veiligheid is iets dat hoog in het vaandel staat bij sportschieten. Dat is logisch, want een geweer of pistool kan veel schade aanrichten. Toch staat sport schieten te boeken als één van de veiligste sporten in Nederland. Er vallen nauwelijks tot geen gewonden doordat de veiligheidsregels overal erg goed worden nageleefd. Ook op schietclubs zijn er zeer strenge regels waaraan iedereen zich dient te houden om de veiligheid van zowel de schutters, als omstanders en personeel te garanderen.
Er zijn enkele veiligheidsregels die tot de basiskennis van elke sportschutter horen. Zo is het verplicht om het wapen te ontladen voordat het wordt neergelegd. Ook is het voor elke schutter een automatisme om eerste te checken of het wapen waarmee diegene in aanraking komt ongeladen is. Zodra u het wapen ontlaadt, dan is het belangrijk om alles goed te controleren: haal de lader uit het pistool en inspecteer daarna goed of de trommel en kamers nog kogels bevatten. Haal deze er ook altijd uit. Het is belangrijk om niet blindelings op de veiligheidsmechanismen van het wapen te vertrouwen. De veiligheidspal is namelijk niet 100% veilig, er kan altijd een foutje inzitten of deze kan losschieten. Dit is daarom altijd een éxtra veiligheidsmaatregel.
Het is van onmetelijk belang dat het wapen nóóit op andere mensen wordt gericht, zelfs niet als het wapen ongeladen is. Dit is namelijk niet grappig en wordt op schietverenigingen absoluut afgestraft. Het wapen wordt eigenlijk alléén maar op het doel gericht, en wanneer u niet aan het schieten bent, dan richt u het wapen naar een veilige zone (uiteraard ongeladen!).
Ongevallen zitten in een klein hoekje, maar door uzelf goed in te lichten en te informeren, kunt u deze voorkomen. Veelal heeft een schietvereniging nog extra huisregels welke u dient na te leven.